Αυτό το κέικ το είχα ξαναφτιάξει πριν δυο εβδομάδες περίπου.
Δηλαδή όχι αυτό ακριβώς.
Την αρχική συνταγή. Ηθελα να δοκιμάσω την μπύρα μέσα σε κέϊκ. Από νοστιμιά δεν το συζητώ, αλλά από
φούσκωμα δεν τα πήγαμε καλά. Βέβαια η αρχική συνταγή είχε μοσχολέμονο (λάϊμ)
αλλά εγώ είχα φρέσκα μυρωδάτα λεμόνια από κήπο και είπα να τα αξιοποιήσω.
Δεν ξέρω τι έφταιγε γιατί το δικό μου δεν βγήκε όπως στη
φωτογραφία της αρχικής συνταγής. Ισως να έφταιγε πως ο γιος μου πήγε και άνοιξε
το φούρνο να δει τι έχει μέσα μετά από δέκα λεπτά. Λες και δεν είχε δει τι
έβαλα, αλλά ξέρετε τώρα … η περιέργεια και η ανυπομονησία είναι χαρακτηριστικό
των παιδιών.
Τέλος πάντων όπως είπα από φούσκωμα δεν πέτυχε αλλά από
γεύση ήταν πολύ ωραίο και φυσικά το φάγαμε.
Βέβαια ήθελα να το ξαναφτιάξω γιατί ήμουν περίεργη να δω τι
δεν έκανα καλά. Τελικά αποφάσισα να κάνω κάποιες αλλαγές, που νόμιζα πως θα το
βελτίωναν. Εβαλα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και όχι για όλες τις χρήσεις.
Αύξησα τα αυγά και το αλεύρι και λίγο από τα υπόλοιπα υλικά. Νομίζω έγινε πολύ ωραίο.
Πάρα πολύ αφράτο και μυρωδάτο. Τέλειο συνοδευτικό για τον
καφέ
Δοκιμάστε το.
Κέϊκ λεμονιού με μπύρα & γλάσο ζάχαρης !
(συνταγή προσαρμοσμένη από εδώ)
Υλικά
320 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 πρέζα αλάτι
150γρ βούτυρο , σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ ζάχαρη
κρυσταλλική
ξύσμα από 2 λεμόνια (ακέρωτα)
1 βανιλίνη
3 αυγά
200ml μπύρα lager (μια με απαλή γεύση)
χυμό ½ λεμόνι
Γλάσο ζάχαρης :
60 γρ. ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένη)
Χυμό λεμονιού (περίπου 3-4 κουτ. γλ.)
Παπαρουνόσπορος
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ° C.
Βουτυρώνουμε & αλευρώνουμε μια φόρμα κέικ ή μια φόρμα με
αποσπώμενα πλαϊνά (23 εκ.)
Σε ένα μπολ , ανακατεύουμε το αλεύρι
και το αλάτι .
Χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μίξερ , χτυπάμε το βούτυρο , τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
Στη συνέχεια ρίχνουμε ένα – ένα τα αυγά, ανακατεύοντας καλά
μετά από κάθε προσθήκη αυγού
Ρίχνουμε τη βανίλια .
Σε χαμηλή ταχύτητα , προσθέστε το μείγμα του αλευριού
εναλλάξ με την μπύρα σε δύο προσθήκες
(αρχίζουμε και τελειώνουμε με αλεύρι).
Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού .
Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και λειαίνουμε την επιφάνεια.
Ψήνουμε για περίπου 40-45 λεπτά μέχρι να ροδίσει η
επιφάνεια. Ελέγχουμε με τη μέθοδο του μαχαιριού να βγαίνει καθαρό .
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε πάνω σε σχάρα τη φόρμα
για περίπου 15 λεπτά και ξεφορμάρουμε μετά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Γλάσο :
κοσκινίστε τη ζάχαρη άχνη σε ένα μικρό μπολ , προσθέστε σταδιακά το χυμό λεμονιού
μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Να είναι λίγο ρευστό. Προσθέτουμε τον παπαρουνόσπορο.
Διακοσμούμε το κέϊκ λεμονιού
με το γλάσο
Mικρά
μυστικά:
-
Η μπύρα δεν φαίνεται μέσα στο κέϊκ
-
Για το γλάσο ζάχαρης ρίχνετε λίγο λίγο το λεμόνι
μέχρι να έχει την υφή που θέλετε. Ισως χρειασθεί μια δυο κουταλιές χυμό
παραπάνω. Θα το δείτε