Τορτελίνια σούπα με κρέμα γάλακτος & λαχανίδες / Creamy Tortellini Soup with collard greens

8:01:00 μ.μ.




Το κρύο συνεχίζεται κι όπως πάει θα έχουμε ακόμα λίγο χειμώνα.
Οι ιδέες για φαγητό περιορίζονται σε ΄΄βαριά΄΄ φαγητά να μας κρατήσουν με θερμίδες. Αντί να μειωθούν τα ψησίματα στο φούρνο, αυξάνονται: κεικ, ρολά γεμιστά, μπουγάτσες, τυρόπιτες και δεν συμμαζεύεται. 



Η δίαιτα μπορεί να περιμένει, μην αγχώνεστε. 
Και μπορεί το καλοκαίρι να είναι γεμάτο ωραία λαχανικά, αλλά και ο χειμώνας δεν πάει πίσω.
Εγώ ανακάλυψα τις λαχανίδες. Εντάξει τις ήξερα. Αλλά όλο αυτό το διάστημα έχει γίνει μόδα το kale (κειλ), που δεν είναι τίποτα άλλο από λαχανίδα (έτσι τουλάχιστον το αναφέρουν διάφορα sites).




Λαχανίδες, τα φύλλα του λάχανου (ή και από το κουνουπίδι) γεμάτες θρεπτικά συστατικά. (Εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, σε βιταμίνες Α, C, K, καθώς και του συμπλέγματος των βιταμινών Β και μέταλλα όπως φωσφόρο, κάλιο, μαγγάνιο, σίδηρο και μαγνήσιο).






Γνωστές οι λαχανίδες από την εποχή της Κατοχής, που ήταν κατ' ανάγκη το φαγητό πολλών ανθρώπων. Η γιαγιά μου που ήταν μικρό κοριτσάκι στην Κατοχή βράζανε κάθε λογής χόρτα, τα έτρωγαν κι έπινα το ζουμί τους, δεν ήθελε να τα βλέπει. Οταν έφτιαχνε η μαμά μου χόρτα και την ρώταγε αν ήθελα να της πάει η απάντηση ήταν πάντα ίδια : ''όχι παιδάκι μου, τα χόρτασα στην Κατοχή''.

Έτσι μόλις είδα την σούπα αυτή με προσθήκη λαχανίδας την έφτιαξα αμέσως. Είναι εύκολη, χορταστική και πολύ νόστιμη. Η κρεμώδης υφής της, αλλά και τα αποξηραμένα μυρωδικά της δίνουν υπέροχη γεύση.
Τις υπόλοιπες λαχανίδες τις έβρασα και τις φάγαμε άλλη μέρα, με μπόλικο ελαιόλαδο και λεμόνι.



Τορτελίνια σούπα με κρέμα γάλακτος & λαχανίδες
(συνταγή από εδώ)


Υλικά

3 κουτ. σούπας βούτυρο
1 κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
2 - 3 σκελίδες σκόρδο (λιωμένες)
2 μεγάλα καρότα (κομμένα σε κύβους)
1 κουτ. σουπας Italian seasoning * 
1 κουτ. γλ. αλάτι
1/4 κουτ.γλ.φρέσκο ​​τριμμένο πιπέρι
35 γρ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
6-7 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών 
2 πακέτα τορτελίνια (των 250 γρ.)
150 γρ. λαχανίδες (ή φρέσκο ​​σπανάκι)
235 γρ.  κρέμα γάλακτος ή γάλα 


Εκτέλεση

Λιώνουμε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα.



Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα, το ιταλικό καρύκευμα (Italian seasoning), το αλάτι και το πιπέρι, και μαγειρεύουμε  σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 6 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.



Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε, να καβουρντιστεί λίγο.
Σιγά-σιγά προσθέτουμε το ζωμό, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.




Αφήνουμε να πάρει μια βράση και προσθέτουμε τα τορτελίνια και τις λαχανίδες.




Συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να βράσουν τα τορτελίνια.

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος (ή το γάλα) και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να πήξει ελαφρώς




Ελέγχουμε τη γεύση για το αλάτι.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να σταθεί  για 5 λεπτά.
Σερβίρουμε με φρεσκο-τριμμένο πιπέρι.





Μικρά μυστικά:


  • * το Italian seasoning μπορείτε να το βρείτε κι έτοιμο στα σουπερ-μάρκετ (περιέχει αποξηραμένο βασιλικό, ρίγανη, μαϊντανό, σκόρδου, κρεμμύδι, θυμάρι, δεντρολίβανο, πιπέρι, κόκκινο πιπέρι). Μην το παραλείψετε γιατί δίνει όλη την νοστιμιά.
  • Μπορείτε να βάλετε σπανάκι ή να βάλετε ένα μείγμα από  σπανάκι, λαχανίδες & kale). Επίσης, η ποσότητα είναι ενδεικτική.Μπορείτε να βάλετε λιγότερη ή περισσότερη.
  • Αν θέλετε βάζετε μόνο γάλα είτε πλήρες είτε με χαμηλά λιπαρά.
  • Αν μείνει και τη φυλάξετε στο ψυγείο, την επόμενη μέρα θα έχει απορροφήσει τα υγρά και για να την ζεστάνετε απλά προσθέστε λίγο ακόμα ζωμό λαχανικών. Αλλά και μέχρι το βράδυ τα έχει ρουφήξει τα υγρά του. Κάνετε το ίδιο ή απλά το τρώτε χωρίς ζουμί. Είναι το ίδιο νόστιμη.
  • Μπορείτε να βάλετε και κατεψυγμένα (προβρασμένα) tortellini, απλά θα χρειασθούν λιγότερη ώρα βράσιμο.

Για την παρουσίαση της συνταγής χρησιμοποιήθηκαν προϊόντα με την ευγενική χορηγία της ΙΚΕΑ
Kατσαρολα KASTRULL ,   Mπολ ΙΚΕΑ 365+
Μπολ SANNING , Κουτάλια FORNUFT, πετσέτα κουζίνας ELLY
#IKEA #IKEAGreece #zoumemazi







H σημερινή συνταγή δημιουργήθηκε για την υποψηφιότητα του Cooking(&)Art στο δεύτερο διαγωνισμό ''Food Blog Awards 2016'', στην κατηγορία BEST FAMILY COOKING BY IKEA

Για να με ψηφίσετε η διαδικασία είναι εύκολη & γρήγορη πατώντας εδώ :
 (1. Επιλέγεται το Cooking(&)Art, 2. βάζετε το e-mail σας και πατάτε το DONE).  
Eυχαριστώ 😘 !!!


You Might Also Like

14 σχόλια

  1. Πρέπει να είναι απίστευτα γευστική και χορταστική η σούπα σου. Μου άρεσαν πολύ και τα σκεύη που επέλεξες να χρησιμοποιήσεις για την παρουσίαση σου. Αυτό το κατσαρολάκι θα το αγοράσω σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμη Ευαγγελία, και πολυ χορταστική.
      Δοκίμασέ την.

      Το κατσαρολάκι είναι πολύ ωραιο. Βασικά είναι μια μεσαία κατσαρολα .Εχει και πιο μικρό με ενα χερουλι.

      Σ ευχαριστώ πολύ :)

      Διαγραφή
  2. ΤΑ ΤΟΡΤΕΛΛΙΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΣ. ΘΑ ΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΕΑ

    ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΣΑΣ.
    ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΤΟ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ.

    ΠΟΠΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες Πόπη.
      χαίρομαι που σου αρέσει το μπλογκ κι ελπίζω να τα λέμε συχνά.

      Σ ευχαριστώ :)

      Διαγραφή
  3. Καταπληκτική η σούπα σου... εγώ έχω τρέλλα με τις λαχανίδες και τις κάνω βραστές για σαλάτα. Είναι πεντανόστιμες... πόσο μάλλον η σούπα.
    Υ.Γ. Εχθές προσπάθησα να μπω στο μπλόγκ σου αλλά δεν με έβαζε... δεν ξέρω γιατί! Σήμερα Οκ.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική κι εγώ τις υπόλοιπες τις έκανα σαλάτα βραστές με μπόλικο λεμονι, ήταν τέλειες. Και στη σούπα πάνε πολύ ωραία.

      Σ ευχαριστώ πολύ :)

      (δεν ξέρω γιατι δεν σου άνοιγε..καμια φορά μπορεί να φταιει η συνδεση..κάτι τετοιο..)

      Διαγραφή
  4. Να σου πω καταρχήν ότι αυτή την κατσαρόλα την έχω κι εγώ και είναι η αγαπημένη μου :)
    Επίσης είναι πολύ ενδιαφέρον πώς υλικά όπως οι λαχανίδες ή το κουνουπίδι γίνονται μόδα :)
    Το ότι τις λαχανίδες τις έτρωγαν στην Κατοχή δεν το γνώριζα, αλλά μου φαίνεται πολύ λογικό. Και τώρα -ειδικά σε blogs του εξωτερικού- βλέπω πάρα πολλές συνταγές για kale!
    Δυναμωτική και χουχουλιάρικη πολύ η σούπα σου!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα δεν είναι γλυκούλα η κατσαρόλα ?? χιχι... μ αρέσει και το χρώμα της πολύ.

      Ξεχασμένα υλικά που γίνονται μόδα και οι λαχανίδες. Με λίγο πιο μοντέρνες πινελιές. Είναι ωραίες και σαλάτα βραστές.

      Σ ευχαριστώ πολύ :)

      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  5. Πολύ ωραίο φαγητό! Μου αρέσει πολύ ο συνδυασμός με τις λαχανίδες. Τι ωραίες φωτογραφίες! Η κατσαρολίτσα πολύ μου αρέσει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν και δεν είμαι φαν της σούπας εν τούτοις αυτό το πιάτο με έκανε να διαβάσω την συνταγή 3 φορές. Θεωρώ χωρίς να είμαι ειδική ότι είναι από τα πιο ευφάνταστα πιάτα που έχω δει!!! Πολύ πολύ πολύ καλή επιτυχία κορίτσι μου στα βραβεία στο εύχομαι ολόψυχα γιατί το αξίζεις! Φιλιά και καλό ΣΚ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι οτι ξεφεύγει λίγο απο την έννοια της σούπας που έχουμε στο μυαλό μας.
      Οπότε νόμιζω θα σου αρέσει ;)

      Σ ευχαριστω πάρα πολύ Χριστίνα μου τα καλά λόγια :)

      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  7. τι τελεια σουπιτσα!!! αν και τις λαχανιδες δν τις τρωω θα δοκιμασω με κατι αλλο πχ σπανακι! ωραια ιδεα παντς για σουπα τορτελινι!
    καλη επιτυχια στο διαγωνισμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απλά τέλεια σούπα!! Και οι λαχανίδες ...λατρεμένες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe