Σουτζουκάκια στο φούρνο / Greek meatballs ''Soutzoukakia''

8:37:00 μ.μ.




Ηρθε το σαββατο-κύριακο κι έφυγε. Λογικό θα μου πείτε. Αλλά φεύγει πολύ γρήγορα το άτιμο. Κι εκεί που σε βρίσκει το απόγευμα της Παρασκευής χαλαρό κι ευτυχή που θα έχεις ένα ΟΛΟΚΛΗΡΟ σ/κ να κάνεις πολλά και διάφορα, σε βρίσκει το απόγευμα της Κυριακής στην τσίτα και κατσούφη που αύριο είναι Δευτέρα!!



Είναι λίγο μελαγχολικά τα απογεύματα της Κυριακή και δεν μου αρέσουν πολύ. Τα θυμάμαι από τότε που πήγαινα σχολείο κι άκουγα το βράδυ τον ήχο της αθλητικής Κυριακής που έβλεπε ο μπαμπάς μου. Και φυσικά με μια ασπρόμαυρη τηλεόραση, γίνονταν ομηρικές μάχες να μας αφήσει να δούμε αν είχε κάποια ελληνική ταινία στο άλλο κανάλι. 



Με μια εβδομάδα στο τρέξιμο η μόνη παρηγοριά μας είναι το φαγητό του σ/κ που γίνεται με ησυχία, με περισσότερη όρεξη κι όχι βιαστικά. 

Ετσι τα σουτζουκάκια ήταν το καλύτερο αντίδοτο στα βιαστικά γεύματα της εβδομάδας.

Καλή εβδομάδα 😉




Σουτζουκάκια στο φούρνο

Υλικά

600 γρ. κιμά (μοσχαρίσιο ή μισό-μισό με χοιρινό)
1 κρεμμύδι τριμμένο
5-6 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο ή λιωμένο)
1 πρέζα τριμμένο μπαχάρι
1 κουτ. γλ. κύμινο
1/2 κουτ. γλ. μοσχοκάρυδο
2 φέτες μουλιασμένο ψωμί
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι - πιπέρι
ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)

Για την σάλτσα
450 γρ. ντοματάκια ψιλοκομμένα (κονσέρβα)(ή φρέσκες ώριμες ντομάτες)
1 κουτ. γλ. πελτέ
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 ξυλακι κανέλα
3-4 καρφάκια γαρύφαλο
1 πρέζα κανέλα τριμμένη
2-3 μπαχάρια
1/2 ποτηρι κρασιού κόκκινο κρασί
αλάτι - πιπέρι


Εκτέλεση

Ζυμώνουμε πολύ καλά τον κιμά με τα υπόλοιπα υλικά (τουλάχιστον 5-8 λεπτά).
Αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο.



Βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ελαιόλαδο να κάψει. Φτιάχνουμε τα σουτζουκάκια μακρόστενα.


Τα τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές να πάρουν χρώμα. Τα βγάζουμε σε μια πιατέλα και τα αφήνουμε στην άκρη.

Στο ίδιο λάδι (αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο ακόμα) που τηγανίσαμε τα σουτζουκάκια προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ξυλάκι κανέλας, την τριμμένη κανέλα, τα μπαχάρια και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί.



Μόλις εξατμιστεί το κρασί, ρίχνουμε τα ντοματάκια και τον πελτέ. Προσθέτουμε λίγο νερό (περίπου 1 1/2 ποτήρι) και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Δοκιμάζουμε για αλάτι & πιπέρι, κι ανάλογα προσθέτουμε.

Ανάβουμε το φούρνο στους 200 C.



Βάζουμε τα σουτζουκάκια σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Από πάνω ρίχνουμε την σάλτσα και βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά, να δέσει η σάλτσα.



Σερβίρουμε με ρύζι.






Mικρά μυστικά:


  • Εβαλα ντοματάκια σε κονσέρβα, μιας και οι ντομάτες δεν είναι στην εποχή τους. Διαφορετικά χρησιμοποιούμε 1/2 κιλό ώριμες ντομάτες (προσθέτοντας και λίγη ζάχαρη)
  • Τα σουντζουκάκια μπορείτε να τα κάνετε και στην κατσαρόλα. Συνήθως τα ψήνουν στο φούρνο (για πιο ελαφριά) και μετά τα τελειώνουν στην κατσαρόλα με την σάλτσα. Εγώ τα έκανα ανάποδα, για κάτι διαφορετικό. Επίσης, μπορείτε να τα βάλετε, χωρίς να τα τηγανίσετε στο φούρνο μαζί με την σάλτσα. 
  • Αν δείτε ότι η σάλτσα στο σκεύος είναι λίγη, προσθέστε λίγο χυμό ντομάτας αραιωμένο με λίγο νερό.
  • Αν οι σκελίδες του σκόρδου είναι πολύ μεγάλες, βάζετε 3 μεγάλες σκελίδες, αν είναι κανονικές προς μικρές, βάζετε 6 σκελίδες.
  • Δεν τα αλεύρωσα τα σουτζουκάκια κι έτσι δεν κάηκε το αλεύρι στο τηγάνι.



Για την παρουσίαση της συνταγής χρησιμοποιήθηκαν τα πιο κάτω προϊόντα με την ευγενική χορηγία της ΙΚΕΑ:

Επιφάνεια κοπής APTITLIG ,
Πετσέτα ELLYΤραπεζομάντηλο μέσης MARIT
Μπολ TRYGGΣκεύος φούρνου VARDAGEN Πιάτα ARV Ποτήρια FLIMRA 
Μαχαιροπήρουνα FORNUFT Κασπό ORADD Τεχνητο φυτό FEJKA 

#ΙΚΕΑ #ΙΚΕΑGreece #zoumemazi





H σημερινή συνταγή δημιουργήθηκε για την υποψηφιότητα του Cooking(&)Art στο δεύτερο διαγωνισμό  ''Food Blog Awards 2016'', στην κατηγορία BEST FAMILY COOKING BY IKEA. 

Για να με ψηφίσετε η διαδικασία είναι εύκολη & γρήγορη πατώντας εδώ :
 (1. Επιλέγεται το Cooking(&)Art, 2. βάζετε το e-mail σας και πατάτε το DONE).  
Eυχαριστώ 😘 !!!

You Might Also Like

11 σχόλια

  1. Υπέροχο το αντίδοτο σου για την Κυριακάτικη απογευματινή μελαγχολία Μαράκι μου!!!
    Μου έφτιαξε το κέφι για όλη την εβδομάδα :)
    Πολλά φιλιά!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σαι καλά Γιώργο μου :)
      Σ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια

      Τα φιλιά μου

      Διαγραφή
  2. Κλασικό Κυριακάτικο φαγάκι. Λοιπόν έχει πολύ γέλιο αλλά και πάλι συμβαδίσαμε. Αυτό το πυρέξ χρησιμοποίησα κ εγώ την Κυριακή για πατάτες φούρνου με πορτομπέλο. Να σου θυμίσω ότι την προηγούμενη βδομάδα είχα φτιάξει κ εγώ χάντρες κ είχα χρησιμοποιήσει πάλι το ίδιο πιάτο στις φωτογραφίες μου! Ούτε συννεννοημένες να ήμασταν. έλα από το blogοσπιτάκι μου λεχω δώρο βιβλίο ζχαροπλαστικής http://healthy-and-delicious-recipes.blogspot.gr/2017/01/vegan-banana-muffin-giveaway.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα.. Ευαγγελία να μιλάμε πρώτα πριν την ανάρτησή μας. Η μάλλον δεν χρειάζεται. Αφού τα μεγάλα πνεύματ επικοινωνούν ;)

      Θα περάσω το είδα προχθες βιαστικά. Μ αρέσουν αυτά τα giveaway.

      Σ ευχαριστώ :)

      Διαγραφή
  3. Πωπωπωπωππωπωπωπωπ Μάριον! Ξεκίνησα να διαβάζω την ανάρτηση και εκεί που μίλησες για την Αθλητική Κυριακή και την μελαγχολία της Κυριακής με πέθανες!!! Ήταν σαν να διάβαζα το ημερολόγιο μου... νόμιζα πως μόνο εγώ είχα συνδέσει την εκπομπή του Διακογιάννη με την μελαγχολία που μου προκαλούσαν τα απογεύματα της Κυριακής!

    Υπέροχη ιδέα τα σουτζουκάκια στον φούρνο δεν τα έχω κάνει ποτέ έτσι και θα τα δοκιμάσω. Ευχαριστούμε για την ιδέα Μάριον και καλή εβδομάδα :)

    http://artdecorationcrafting.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παιδικά τραύματα Χριστίνα μου..χιχι..
      Νομίζω πως είμαστε πολύ από την εποχή εκείνη που έχουν συνδέσει αυτή την κατάσταση ;)

      Τα βάζεις στο φούρνο και σε 20-30 λεπτά το πολύ είναι έτοιμα. Ισα να παρουν 1-2 βράσεις.

      Σ ευχαριστώ πολύ :)
      καλή εβδομάδα

      Φιλιά

      Διαγραφή
  4. Αγαπημένο φαγητό και το τρώω με μπόλικη σαλτσούλα! Τέλεια τα έφτιαξες Μαράκι μου! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λατρεμένο φαγητό τα σουτζουκάκια! Μεγαλειώδες θα έλεγα!
    Με πατάτες, ρύζι ή ακόμα και με μια απλή σαλάτα είναι υπέροχα!
    Όντως τα κυριακάτικα απογεύματα είναι λιγάκι μελαγχολικά. Ειδικά όταν έχεις περάσει ένα όμορφο σαββατοκύριακο και σκέφτεσαι τη δύσκολη εβδομάδα που αναμένεται να ξεκινήσει :)
    Και πόσα μου θύμισες με την Αθλητική Κυριακή :) Νομίζω ότι το τραγούδι τίτλων σημάδεψε τα παιδικά μου χρόνια!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από τα πιο νόστιμα και αγαπημένα φαγητά. Μου αρέσει που το έβαλες στο φουρνο, η σαλτσούλα του θα είναι υπέροχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe