Κέικ με σαγκουίνια & ελαιόλαδο / Blood orange & olive cake

12:15:00 π.μ.



Η αλήθεια είναι ότι είχα πολλά χρόνια να φάω σαγκουίνια. Μη σας πω ότι τα είχα ξεχάσει κιόλας ότι υπάρχουν, Τα θυμήθηκα όταν έπεσα πάνω σε διάφορες φωτογραφίες και πραγματικά απόρησα πως δεν τα είχα ποτέ χρησιμοποιήσει είτε μόνα τους ως χυμό, είτε σε κάποια συνταγή.




Ενθουσιάστηκα λέμε!!! Τόσο που το Σάββατο βγήκα κι εγώ με τον ήλιο να πάω στη λαική. Δεν μπορεί λέω θα έχει. Άλλωστε τώρα είναι η εποχή τους. Και τελικά ήταν πολύ εύκολο να τα βρω. Στην πρώτη αναζήτηση είδα στον πάγκο αυτή την κατακόκκινη σάρκα που όμως δημιουργούσε ένα φυσικό εφέ σε χρώμα και όψη. Τέλεια!! 



Κι όλα αυτά έγιναν όχι μόνο για να τα βάλω μέσα στο κέικ - που το χρώμα του δεν άλλαξε ιδιαίτερα, απλά έγινε λίγο πιο κίτρινο - αλλά για το γλάσο που θα το στόλιζε.




Τόσο ωραίο ροζ, φυσικό ροζ μην ξεχνιόμαστε ;) ούτε το πιο καλό χρώμα ζαχαροπλαστικής. Κουφετί. Θα μπορούσες να το πεις και ''υγιεινό'', αν εξαιρέσεις τη ζάχαρη, χωρίς προσθήκη χρώματος, παρά μόνο αυτό της φύσης. 




Βέβαια για να δείξει το χρώμα και να σταθεί πάνω στο κέικ καλό θα είναι να το αφήσουμε να κρυώσει τελείως (ακούς??? σε μένα το λέω 😂 ). Αλλά έπρεπε να προλάβω το λιγοστό φως για την φωτογράφηση. 




Επίσης, άλλο ένα καλό σε αυτό το κέικ είναι ότι έχει ελαιόλαδο. Γενικά τώρα τελευταία χρησιμοποιώ αρκετά το ελαιόλαδο και με έχει εκπλήξει σε κάποιες συνταγές , όπως στα ρολάκια με πορτοκάλι & ελαιόλαδο. Ετσι και το κέικ έγινε αφράτο και δεν κατάλαβε κανείς ότι αντί για βούτυρο είχε λάδι. Επίσης μετά από δυο μέρες είχε ακριβώς την ίδια υφή όπως την πρώτη. 




Πριν πάμε στη συνταγή να σας ανακοινώσω και τα αποτελέσματα της κλήρωσης.  Σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους για τα σχόλιά σας 💜😘

Τα σχόλια ήταν 20 (συν ένα ανώνυμο που δεν θα συμπεριληφθεί)
Οι τυχερές είναι η ΚΙΚΙ με το 1ο σχόλιο & η Helen Gr. με το 19ο σχόλιο 
Συγχαρητήρια και στις δυο σας και είμαι σίγουρη πως θα αξιοποιήσετε τα μπαχαρικά καταλλήλως  😋😉. Περιμένω τα στοιχεία αποστολής σας.






Κέικ με σαγκουίνια & ελαιόλαδο
(προσαρμοσμένη συνταγή από εδώ)


Υλικά

400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 
5 μεγάλα αυγά
270 γρ. ζάχαρη άχνη
Ξύσμα και το χυμό από 3 σαγκουίνια (περίπου 150 ml)
150 γρ. ελαιόλαδο
170 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
λίγο βούτυρο & αλεύρι για τη φόρμα

Γλάσο με σαγκουίνια
(από εδώ)

¼  κούπας φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι αίματος (65 γρ.)
1/2 κουτ. γλ.εκχύλισμα βανίλιας
3/4 κούπας ζάχαρη άχνη (100 γρ. περίπου)


Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C (αντιστάσεις πάνω - κάτω)
Βουτυρώνουμε καλά & αλευρώνουμε μια φόρμα κέικ.


Βάζουμε τα αυγά, τη ζάχαρη και το ξύσμα σε ένα μπολ και με το μίξερ χτυπάμε για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα & να ασπρίσει.

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε μέσα το χυμό πορτοκαλιού και το λάδι, ανακατεύοντας καλά. Προσθέτουμε και το γιαούρτι και στη συνέχεια το αλεύρι. Ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι.



Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 35-40 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Δοκιμάζουμε με ένα ξύλινο καλαμάκι ή μαχαίρι να δούμε αν έχει γίνει. Αν βγει στεγνό είναι έτοιμο.

Αφήνουμε να κρυώσει στη φόρμα για 10 λεπτά, και μετά ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει.


Οσο το κέικ κρυώνει ετοιμάζουμε το γλάσο: Ανακατεύουμε μαζί όλα τα υλικά για το γλάσο να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.


Μόλις το κεικ έχει κρυώσει το ρίχνουμε από πάνω.





Μικρά μυστικά:

Οταν θα ρίξετε το γλάσο μπορείτε να βάλετε κάποιο μεγάλο ταψί (ή μια λαδόκολα) από κάτω να μαζέψετε το γλάσο και να το ξαναρίξετε από πάνω.

Θα πρέπει να έχει κρυώσει τελείως το κέικ για να ρίξετε το γλάσο






Για την παρουσίαση της συνταγής χρησιμοποιήθηκαν τα πιο κάτω προϊόντα με την ευγενική χορηγία της ΙΚΕΑ:

επιφάνεια κοπής FASCINERA, μπολ ΙΚΕΑ 365+, πιάτα FINSTILTΜπολ SANNINGΓυάλινο σκευος σερβιρίσματος MIXTURE,
μπολ DINERA






H σημερινή συνταγή δημιουργήθηκε για την υποψηφιότητα του Cooking(&)Art στο δεύτερο διαγωνισμό ''Food Blog Awards 2016'', στην κατηγορία BEST FAMILY COOKING BY IKEA

Για να με ψηφίσετε η διαδικασία είναι εύκολη & γρήγορη πατώντας εδώ :
 (1. Επιλέγεται το Cooking(&)Art, 2. βάζετε το e-mail σας και πατάτε το DONE).  
Eυχαριστώ 😘 !!!

You Might Also Like

18 σχόλια

  1. Τι όμορφα χρώματα! Αυτό το σαγκουίνι δεν παίζεται :-)

    Καλημέρα Μάριον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το κέικ φαίνεται πολύ λαχταριστό. Μόνο με ελαιόλαδο δεν έχω κάνει, μου έχει κολλήσει πως θα μυρίζει υπερβολικά. Μισό βούτυρο και μισό λάδι, μέχρι εκεί έχω φτάσει, χιχι. Κι εγώ δεν το έχω χρησιμοποιήσει καθόλου το σαγκουίνι. Χρόνια έχω να πάρω! Τι χρώμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία δεν μυρίζει καθόλου μετά. Δεν καταλαβαίνεις ότι έχει λάδι.
      Δοκίμασε μια φορα με λαδι μόνο. Γίνεται και πολυ αφράτο

      Φιλιά

      Διαγραφή
  3. Ξέχασα!!! Συγχαρητήρια στις τυχερές :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εμείς τα λατρεύουμε τα σαγκουίνια και όταν είναι η εποχή τους στίβουμε καθημερινά στον χυμό μας. Δεν μπορούσα να το φανταστώ ότι θα δώσει τόσο ωραίο , παστελ ροζ χρώμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευαγγελία το χρώμα τους είναι φανταστικό.
      Ασε που με χρώμα ζαχαροπλαστικής δεν έχω πετύχει ποτέ με την μία αυτό το χρώμα ;)

      Διαγραφή
  5. Ωωωωω εγώ είμαι μία από τις τυχερέεεες;;; Αχ τι καλάαα! Σπάνια κερδίζω! Φέτος μου έπεσε και το φλουρί. Ας είμαι έτσι τυχερή όλη τη χρονιά! Ευχαριστώ για το δωράκι!

    Τα σαγκουίνια τα ρώγαμε και πίναμε πολύ όταν ήμουν μικρή. Δεν ξέρω γιατί τα έχουμε μισοξεχάσει. Και είναι τόσο νόστιμα! Φοβερό το χρώμα του γλάσου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγχαρητήρια Κική πάντα τυχερή και η χρονιά αυτή να είναι η καλύτερη ;)

      Το γλάσο έγινε τέλειο. :)

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα Μάριον!
    Κι εγώ κοιταζα πρώτα τα σαγκουίνια που λατρεύω και μετά το κέικ και ξετρελάθηκα!
    Μετά είδα τα αποτελέσματα της κληρωσης!!! Να είσαι καλά, πολύ καιρό είχε να με επισκεφθεί η τύχη! Ευχαριστώ πάρα πολύ!
    Τα φιλιά μου!

    ΥΓ. Θα σου στείλω εσωτερικό μήνυμα στο fb με διεύθυνση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγχαρητήρια Ελεν :) παντα τυχερή.
      Σ ευχαριστώ πολύ :)

      Διαγραφή
  7. Πολύ όμορφο έγινε πράγματι με το γλάσο σαγκουίνι! Ούτε εγώ το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ μέχρι τώρα σε συνταγή και μου έδωσες πολύ ωραία ιδέα για το επόμενο κέικ! Το ελαιόλαδο το χρησιμοποιώ πιά κι εγώ σχεδόν όπου η συνταγή απαιτεί βούτυρο και όπως λες, αν δεν το αναφέρω δεν το καταλαβαίνει κανείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ πολύ Mary.
      Ναι τελικά το ελαιόλαδο δίνει ωραίο αποτέλεσμα και οπου μπορουμε να το βάλουμε είναι καλό.

      Διαγραφή
  8. Τι υπέροχο χρώμα! Είχε φανεί λαχταριστό από το instagram αλλά πραγματικά..η συνέχεια ήταν ακόμη καλύτερη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγγελική και φαντάσου το χρώμα είναι φυσικό..τέλειο.

      Σ ευχαριστώ πολύ :)

      Διαγραφή
  9. Τί υπέροχο κέικ!!!! Και με το γλάσο γίνεται ακόμα πιο τέλειο!!! Κι αυτό το χρώμα του είναι καταπληκτικό όπως και οι φωτό σου Μάριον!!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Υπέροχο κέικ, υπέροχες φωτογραφίες, λαχταριστά χρώματα! Το σαγκουίνι έδωσε τέλειο χρώμα... φιλιά και καλό τριήμερο Μάριον μου!

    http://artdecorationcrafting.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ όμορφο κέικ Μάριον! Το ζήλεψα και θα το φτιάξω γιατί βρέθηκαν στην κατοχή μου μερικά σανγκουίνια :) Καλή επιτυχία στο διαγωνισμό, καλό τριήμερο, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe