Galette Μήλου με σάλτσα βανίλιας / Apple Galette with Vanilla Sauce

11:30:00 μ.μ.


Ενας χειμώνας πέρασε (εντάξει...όχι τελείως 😊) και μια μηλόπιτα δεν έκανα. Ολο έλεγα να κάνω, αλλά τα μηλαράκια τα τρώγαμε σκέτα - ως φρούτα - με μέλι και κανέλα.




Μόλις όμως είδα την σάλτσα βανίλιας στην ΙΚΕΑ, αμέσως την σκέφτηκα πάνω σε μια ζεστή μηλόπιτα. Δεν ξέρω πως αλλά αυτό που ήρθε στο μυαλό αμέσως. Ούτε σε κέικ, ούτε σε τίποτα άλλο. Πάνω σε μηλόπιτα




Κι ήταν εξαιρετικός συνδυασμός, τι να σας λέω. Κόντεψα να τρώω στο τέλος σάλτσα βανίλιας με λίγη μηλόπιτα.




Φτιάχνεται τη ζύμη (η οποία έγινε πάρα πολύ καλή, τραγανή κι έλιωνε στο στόμα), την βάζετε για μια ώρα περίπου στο ψυγείο - αντε και 45 λεπτά αν βιάζεστε - κάνετε την προετοιμασία με τα μήλα και τα υπόλοιπα, ανοίγεται την ζύμη (δεν χρειάζεται να πάρετε και διαβήτη, οπότε μην αγχώνεστε), βάζετε τα μήλα, την κλείνετε στην άκρη και σε μισή ωρίτσα είναι έτοιμη.




Είναι ιδανική για πρωϊνό της Κυριακής ή για τον απογευματινό καφέ. Και τις άλλες ώρες εννοείται πως τρώγεται μια χαρά. Εμάς το βράδυ δεν μας βρήκε.




Με το που βγήκε ζεστή-ζεστή, φάγαμε από δυο κομμάτια ο καθένας (μετά την φωτογράφιση εννοείται).




Galette Μήλου με σάλτσα βανίλιας
(προσαρμοσμένη συνταγή από εδώ)

Ζύμη

130 γρ. αλεύρι
1 κουτ. σούπας ζάχαρη (συν 2 κουτ.γλ.για το γαρνίρισμα)
1/2 κουτ. γλ.αλάτι
120 γρ. κρύο, βούτυρο κομμένο σε κύβους
3 κουτ. σούπας παγωμένο νερό
1 αυγό, χτυπημένο
1/4 κουτ.γλ. κανέλα


Γέμιση

3 μέτρια μήλα (καθαρισμένα & κομμένα σε κύβους)
2-3 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
2 κουτ. σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
1/2 κουτ.γλ. κανέλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1/4 κουτ. γλ. τριμμένο γαρύφαλο
2 κουτ. σούπας αλεύρι
1 κουτ. γλ. χυμό λεμονιού
1 κουτ. σούπας βούτυρο

Vanilla Sauce IKEA (για το σερβίρισμα)
Ζάχαρη άχνη


Εκτέλεση

Βάζουμε το αλεύρι, 1 κουταλιά ζάχαρη, το αλάτι και το βούτυρο στο μπολ του μίξερ.
Ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει σαν ψίχουλα.

Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό (με τον επεξεργαστή σε λειτουργία), μέχρι το μείγμα να αρχίζει να σχηματίζει μια μπάλα.


Βγάζουμε τη ζύμη από το μπολ του επεξεργαστή, και την τυλίγουμε σε πλαστική διαφάνεια κι αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την υπόλοιπη ζάχαρη (2 κουτ.γλ.) και κανέλα (1/4 κουτ. γλ.)κι αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε τα μήλα, τη καστανή & την άσπρη ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλο & το αλεύρι, προσθέτουμε και τον χυμό λεμονιού κι ανακατεύουμε καλά.

Ανάβουμε το φούρνο στους 200 C (αντιστάσεις πάνω-κάτω).

Μετά την 1 ώρα βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και την βάζουμε σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε. Το σχήμα θέλουμε να είναι στρογγυλό, αλλά αν δεν βγει τέλειο δεν μας πειράζει, μιας και θα διπλώσουμε τις άκρες στο εσωτερικό



Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ταψί που έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί.
Ρίχνουμε τα μήλα στο κέντρο κι απλώνουμε λίγο, αφήνοντας τις άκρες κενές (2-3 εκ.).

Γυρνάμε τις άκρες για να κλείσουμε μέσα τα μήλα. Αλείφουμε τη ζύμη με το αυγό και πασπαλίζουμε με κανέλα και ζάχαρη.  Ρίχνουμε τα κομμάτια βούτυρο από πάνω.

Ψήνουμε για περίπου 25-30  λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η ζύμη.


Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Σερβίρουμε χλιαρή με την σάλτσα βανίλιας




Μικρά μυστικά:

Μήλα μπορείτε να βάλετε όποια ποικιλία θέλετε. Εγώ έβαλα 1 πράσινο μήλο, και 1 1/2 κόκκινο

Αν δεν ανοίξετε την ζύμη τελείως στρογγυλή δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλωστε θέλουμε να έχει ένα ρουστίκ χαρακτήρα η galette και διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα δεν θα φαίνεται καθόλου.



Για την παρουσίαση της συνταγής χρησιμοποιήθηκαν τα πιο κάτω προϊόντα με την ευγενική χορηγία της ΙΚΕΑ:

Ποτήρια FLIMRA   ,  Κουτάλια FORNUFT, Bάζο SOCKERART
μικρό πιάτο SANNING, επιφάνεια κοπής APTITLIG, καράφα VARDAGEN, πετσέτα ELLY, κούπες ΙΚΕΑ 365+







H σημερινή συνταγή δημιουργήθηκε για την υποψηφιότητα του Cooking(&)Art στο δεύτερο διαγωνισμό ''Food Blog Awards 2016'', στην κατηγορία BEST FAMILY COOKING BY IKEA

Για να με ψηφίσετε η διαδικασία είναι εύκολη & γρήγορη πατώντας εδώ :
 (1. Επιλέγεται το Cooking(&)Art, 2. βάζετε το e-mail σας και πατάτε το DONE).  
Eυχαριστώ 😘 !!!


You Might Also Like

17 σχόλια

  1. πωπωπωπωπω, πρωί-πρωί! Τέεεεεεεεεεεεεεεεεεελειο. Αν θες άσε μήνυμα εδώ http://healthy-and-delicious-recipes.blogspot.gr/2017/02/donut-babana-sokolata-fournou.html δίνω δώρο φόρμες για ντόνατς φούρνου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Μαράκι και καλή εβδομάδα!!
    Υπέροχη η galette σου... τραγανή, φρουτένια και η σάλτσα βανίλιας θα πρέπει να την απογειώνει!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ολα μαζί τα έχει Κική μου ;)..

      Σ ευχαριστώ πολύ :)
      Τα φιλιά μου

      Διαγραφή
  3. Χαχα...τα μεγάλα πνεύματα!!! Αυτή η σάλτσα βανίλιας θα μας καταστρέψει :)
    Πολύ ωραίο το γλυκό σου Μαρία μου!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα...ουτε να ειχαμε συνενοηθεί...ε μα δεν παει η κρέμα με το μηλο?
      Αδικο έχουμε?? χιχι

      Φιλιάαα

      Διαγραφή
  4. Μ' αυτή τη σάλτσα βανίλιας με έχετε ξεσηκώσει (όσες συμμετέχετε στο ίδιο group) Marion.
    Την επόμενη φορά που θα βρεθώ στο ΙΚΕΑ θα κάνω μια αγορά για δοκιμή...γιατί ως γνωστόν την αδυναμία μου στο άρωμα της βανίλιας δεν την έχω κρύψει.
    Και πάλι καλή επιτυχία εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα...Πηνελόπη μου δεν μπορείς να ξεφύγεις... σε έχουμε περικυκλώσει..χιχι

      Εσύ ειδικά πρέπει να την δοκιμάσεις ;)

      Σ ευχαριστώ πολύ πολύ :)

      Διαγραφή
  5. Ααααχχχχ αυτα τα φρουτένια γλυκά πόσο μου αρέσουν!! και η σάλτσα βανίλιας πρέπει να είναι σούπερ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η σάλτσα βανίλιας του παει πολύ ..ιδίως όταν είναι χλιαρούτσικο...αααχχχχ..ακριβώς έτσι ;)

      Διαγραφή
  6. Όπως το λέει και η Μαρία... Θα μας καταστρέψει! Υπέροχη η galette! Χμμμ, και έχει περισσέψει μια σταλίτσα κρέμα... τι να την κάνω, τι να την κάνω... Μάλλον βρήκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρύσα μου σιγά μην μας γλίτωνε η σάλτσα..χιχι.

      Σ ευχαριστώ πολύ :)

      Διαγραφή
  7. Σκέτος πειρασμός είναι, Μαράκι!!! Εγώ, προσωπικά, δε θα τη μοιραζόμουνα με κανένα! Καλημέρα και καλή εβδομάδα, φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαρούλα κι εγώ μην νομίζεις..λίγο ήθελα να την φάω μόνη ;) χιχι

      Σ ευχαριστώ

      καλή εβδομάδα
      Φιλιάαα

      Διαγραφή
  8. Μήλο με κανέλα τρώω συνέχεια... κάνω διατροφή βλέπεις... ωχχχχχχ τι είναι τούτο εδώ; Τι τραγανή ζύμη... τι υπέροχη σάλτσα!!! Με καταστρέφεις σου λέω χαχχαχαχχα ... εντάξει δεν έχω την σάλτσα πρόχειρη και να σου πω βαριέμαι τώρα να πάω ΙΚΕΑ μόνο γι αυτήν αλλά την πιτούλα θα την φτιάξω το ΣΚ σίγουρα!!! Φιλάκια και καλή επιτυχία κορίτσι μου!!!

    ΥΓ: Θα στο λέω σε κάθε σχόλιο μου την καλή επιτυχία... έτσι για γούρι!!!

    http://artdecorationcrafting.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. εξαιρετικη και πανευκολη!!! ανοιξιατικες οι φωτογραφιες παντως, φωτεινες με την λαχταριστη μηλοπιτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πάντα μου άρεσαν οι galette αν και δεν έχω φτιάξει ποτέ :)
    Μου αρέσει που δείχνουν έτσι πιο χαλαρές και ατημέλητες και παράλληλα προκλητικά όμορφες!
    Ο συνδυασμός των ψημένων μήλων με τη σάλτσα πρέπει να είναι φανταστικός!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe