Φωλιές μαρέγκας με σαντιγί & φράουλες / Meringue nests with whipped cream & strawberries

5:03:00 μ.μ.



Τόσα χρόνια δεν είχα φτιάξει ποτέ μαρέγκες. Τις φοβόμουν λίγο και το καθυστερούσα.
Επίσης καθυστερούσα να βάλω την ανάρτηση αυτή, μιας και τις έχω φτιάξει μέρες πριν...

Τελικά είναι το πιο εύκολο γλυκό (αν ακολουθήσεις σωστά τις οδηγίες) και με τα λιγότερα υλικά. Ασπράδια & ζάχαρη. Τίποτα δηλαδή.


Κι επειδή σίγουρα θα βρεθείτε με ασπράδια και δεν θα ξέρετε τι να τα κάνετε, η λύση είναι μία: μαρέγκες, μπεζέδες... όπως θέλετε πείτε το.




Ετσι κι εγώ αξιοποίησα τα ασπράδια κι έγιναν υπέροχες φωλιές μαρέγκας, που γέμισα με σαντιγί & φράουλες. Αλλά έφτιαξα και πιο μικρά μαρεγκάκια (meringue kisses).

Πολύ ανοιξιάτικο, πολύ δροσερό, πολύ εύκολο !!!




Φωλιές μαρέγκας με σαντιγί & φράουλες 
(συνταγή εδώ)

Yλικά

4 ασπράδια 
200 γρ. Ζάχαρη (ψιλή κρυσταλλική)
2 σταγόνες χυμού λεμονιού
1-2 βανιλίνες
1 πρέζα αλάτι (προαιρετικά) 

Για το γέμισμα:
Κρέμα γάλακτος (χτυπημένη σε σαντιγί)
Φράουλες
Ζάχαρη άχνη
Φράουλες σε φέτες


Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε  το φούρνο στους 90 ° C

Βγάζουμε τα ασπράδια από το ψυγείο για να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Χτυπάμε τα ασπράδια στη μεσαία ταχύτητα του μίξερ. Ρίχνουμε μια πρέζα αλάτι αν θέλουμε.



Όταν αρχίζει να ‘’στέκεται’’  η μαρέγκα ρίχνουμε τη ζάχαρη σιγά-σιγά, ποτέ όλη μαζί, αυξάνοντας τη ταχύτητα του μίξερ. Ρίχνουμε τη βανίλια.
Μόλις είναι έτοιμη ρίχνουμε τις σταγόνες λεμονιού.




Γεμίζουμε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής, βάζουμε τη μύτη ανάλογα τι σχήμα θέλουμε να δώσουμε, και σε λαμαρίνα που έχουμε βάλει χαρτί ψησίματος κάνουμε τα σχήματα που θέλουμε. Για να τις γεμίσουμε τις κάνουμε σαν φωλιές.

Ψήνουμε 2,5 ώρες.



Δοκιμάζουμε να δούμε αν ξεκολάνε από την λαδόκολα. Αν όχι, τότε θέλουν κι άλλο ψήσιμο.

Όταν είναι έτοιμες σβήνουμε το φούρνο και τις αφήνουμε μέσα στο φούρνο μέχρι να κρυώσουν.

Αν δεν τις καταναλώσουμε την ίδια ώρα τις κλείνουμε καλά σε αεροστεγές δοχείο.




Για να γεμίσουμε τις φωλιές μαρέγκας:

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και γεμίζουμε τις φωλιές μαρέγκας. 

Βάζουμε φράουλες κομμένες σε φέτες και αν θέλουμε λιώνουμε λίγες φράουλες και περιχύνουμε τις μαρέγκες.
Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.



Μικρά μυστικά:

  • Με τη συγκεκριμένη δοσολογία εγώ έκανα 10 φωλιές μαρέγκας και την υπόλοιπη τα έκανα μικρά μαρεγκάκια.
  • Ζάχαρη μπορείτε να βάλετε λιγότερη. Ϊσως 170 γρ. Εμένα όταν την έφαγα σκέτη μου φάνηκε γλυκιά. Αλλά με την σαντιγί και τις φράουλες η γλυκύτητα εξισορροπείται. 
  • Η ζάχαρη να είναι κρυσταλλική αλλά ψιλή. Διαφορετικά βάλτε την στο μούλτι για 1-2 στροφές, όχι παραπάνω, όπως έκανα κι εγώ.
  • Είναι ένα γλυκό που μπορείτε να το κάνετε από την προηγούμενη. Δηλαδή τις μαρέγκες. 
  • Τα ασπράδια πρέπει να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος κι όχι παγωμένα. Ετσι η ζάχαρη θα ενσωματωθεί πιο εύκολα και η μαρέγκα θα πάρει πιο πολύ όγκο.
  • Καλό είναι να κάνετε την μαρέγκα με ασπράδια που έχετε ήδη διαχωρίσει από τους κρόκους και τα έχετε στο ψυγείο για 1-2 μέρες.
  • Δεν γράφω ποσότητα για την σαντιγί γιατί μπορείτε να μην τις γεμίσετε όλες και να κάνετε μόνο 2-3. Θα χρειασθείτε περίπου 400 ml κρέμα γάλακτος. 
  • Μπορείτε να τις γεμίσετε με διάφορα φρούτα και να τις περιχύσετε με ένα σιρόπι της αρεσκείας σας, με lemon curd ή ακόμα και με παγωτό!!!
  • Διατηρούνται για αρκετό καιρό, αρκεί να είναι καλά κλεισμένες σε αεροστεγές δοχείο.
  • Αυτή η συνταγή είναι για την αυθεντική γαλλική μαρέγκα. Υπάρχει ακόμα η ελβετική και η ιταλική. Κάθε μία έχει τη δική της τεχνική που τη διαφοροποιεί από την άλλη. Αλλες δύο έχουμε ακόμα 😉






You Might Also Like

6 σχόλια

  1. Αν και έφτιαξα και εγώ πρόσφατα λίγο διαφορετικές, ομολογώ πως οι δικές φαίνεται υπέροχες Μάριον!
    Οι φωτογραφίες σου συνεχώς βελτιώνονται, φωτεινές και λαμπερές!

    Πολλές ευχές για μια τέλεια νέα εβδομάδα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι δικές σου ΑΡη είναι πολυ ιδιαίτερες και μου αρεσαν πολυ, ιδίως το χρώμα που είχαν.

      Σ ευχαριστω παρα πολύ για τα καλά σου λόγια. Προσπαθώ όσο μπορώ ;)

      Να είσαι καλά
      Καλή εβδομάδα και σε σενα :)

      Διαγραφή
  2. Τι όμορφες που είναι! Άσπρες άσπρες και λαχταριστές!
    Καλή εβδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. με τέτοια παρουσίαση , με έπεισες, πρέπει να τις φτιάξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εξαιρετικα!!! υπεροχες φωτογραφιες και τελειες οι μαρεγκες!! και πως μαρεσουν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe