Ψωμί χωρίς γλουτένη / Gluten free bread

11:24:00 μ.μ.




Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη κυκλοφορούν ευρέως τα τελευταία χρόνια. Κάποιοι τα εντάσσουν στην διατροφή τους είτε γιατί έγινε ''μόδα'' είτε γιατί πραγματικά έχουν πρόβλημα υγείας, Κι αυτό δεν είναι άλλο από την κοιλιοκάκη.

Η κοιλιοκάκη είναι μία μόνιμη διατροφική δυσανεξία στη γλουτένη. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι και σε άλλα δημητριακά, όπως η βρώμη, το κριθάρι, η σίκαλη και το καμούτ.
 Σε ένα άτομο οποιασδήποτε ηλικίας με γενετική προδιάθεση, η πρόσληψη ακόμη και ελάχιστης ποσότητας τροφής που περιέχει γλουτένη ενεργοποιεί μια ανοσοαντίδραση στο λεπτό έντερο, που προκαλεί χρόνια φλεγμονή. 



Η γλουτένη έχει πολύ μικρή διατροφική αξία. Στην πραγματικότητα, η βασική λειτουργία αυτής της πρωτεΐνης είναι να ενεργεί ως συζευκτικός παράγοντας, δηλαδή, να προκαλεί τη συνένωση του αλεύρου, που καθιστά δυνατό το ψήσιμο του ψωμιού. {πηγή}




Για αυτό το λόγο για κάποιους είναι απαγορευτική η γλουτένη και η εταιρεία Schar έχει δημιουργήσει μια ευρεία γκάμα προϊόντων χωρίς γλουτένη. Επειδή είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω τα περισσότερα προϊόντα που η εταιρεία έχει την ευγενική καλοσύνη να μου στέλνει κατά καιρούς για δοκιμή (αλλά και να παρευρεθώ στις εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα κοιλιοκάκης), τα προϊόντα δεν έχουν διαφορά από τα υπόλοιπα που έχουν γλουτένη. Το χωρίς γλουτένη δεν σημαίνει άνοστο ή κάτι το ιδιαίτερο.

Σαφώς διαφέρει από το συνηθισμένο αλεύρι μιας και γίνεται από Άμυλο καλαμποκιού & ρυζάλευρο. Αν και στο ζύμωμα μου φάνηκε αρκετά απαλή η ζύμη, εν τούτοις μόλις ψηθεί γίνεται ένα πιο ''βαρύ'' και πιο συμπαγές ,από τα συνηθισμένα, ψωμί, όπως γίνεται με τα περισσότερα άλευρα χωρίς γλουτένη. Αυτό καθόλου δεν μειώνει την γεύση του και την αξία του.

Μπορούμε να προσθέσουμε είτε μυρωδικά είτε αποξηραμένα φρούτα.
(δείξτε κατανόηση για τις φωτογραφίες, είναι τραβηγμένες νύχτα 😒)




΄Ασπρο ψωμί χωρίς γλουτένη

Υλικά

500 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη Schar - MIX B
1 κουτ. γλ. αλάτι
10 γρ. ξηρή μαγιά (συμπεριλαμβάνεται στην συσκευασία)
2 κουτ. γλ. ελαιόλαδη
500 ml χλιαρό νερό


Εκτέλεση

Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε καλά το αλεύρι για ψωμί Schär – ΜΙΧ Β μαζί με το αλάτι και τη μαγιά.

Προσθέτουμε το λάδι και λίγο λίγο το νερό.
Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ή με το χέρι μας μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
Να ρίχνετε σιγά σιγά το νερό. Εμένα δεν χρειάσθηκε να το πάρει όλο (πολύ λίγο βέβαια δεν πρόσθεσα).  


Το βγάζετε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και το ζυμώνεται λίγο
Να μην γίνει σαν ''γλίτσα'' η ζύμη. Αν δείτε πως γίνεται έτσι ή κολλάει υπερβολικά ρίξτε με το χέρι σας λίγο αλεύρι ακόμα.
Το βγάζετε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και το ζυμώνεται λίγο
Σε μια φόρμα για ψωμί που την έχουμε λαδώσει κι έχουμε ρίξει λίγο αλεύρι, βάζουμε τη ζύμη.


Σκεπάζουμε τη φόρμα με μια βρεγμένη πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος (μέσα στο φούρνο) να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 C και βάζουμε ένα πυρίμαχο σκεύος γεμάτο με νερό, στον πάτο του φούρνου.
Ψήνουμε για περίπου 50-60 λεπτά (χωρίς να ανοίξουμε την πόρτα του φούρνου κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Μόλις ψηθεί και πάρει χρώμα βγάζουμε τη φόρμα αφήνουμε 5 λεπτά και μετά βγάζουμε το ψωμί σε μια σχάρα να κρυώσει.

Απολαύστε με το φαγητό ή με το πρωινό σας.



Μικρά μυστικά:

Την πρώτη μέρα η κόρα είναι τραγανή. Την επόμενη μαλακώνει

Συνταγή από Schar






You Might Also Like

5 σχόλια

  1. Είμαι σίγουρη ότι θα μοσχοβόλησε ο τόπος από το φρεσκοψημένο ψωμάκι σου!!! Φαίνεται νόστιμο ειδικά στην τελευταία φωτογραφία με την μαρμελάδα....γιαμ-γιαμ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίο ψωμάκι! Διαφορετικό αλλά λαχταριστό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα το δοκιμάσω και θα σας πω διότι ότι και να δοκίμασα σε αλεύρι χ. γ δε μου έχει πετυχει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα το δοκιμάσω και θα σας πω διότι ότι και να δοκίμασα σε αλεύρι χ. γ δε μου έχει πετυχει

    ΑπάντησηΔιαγραφή